Bölcsőde

Első lépések a kortárs közösségben

Bölcsődei gondozásunk célja a kis lurkók gondozása, ellátása családias derűs légkörben, természetes ritmusuknak megfelelően, életkoruk alapján összeállított elfoglaltságokkal. A legfontosabb, hogy megteremtsük biztonságérzetüket, ezért különös hangsúlyt fektetünk a bölcsődére való ráhangolódás folyamatára, melynek során a szülőkkel való együttműködést, bizalmat is kialakíthatjuk.

Mindezek mellett természetesen fokozatosan fejlesztjük képességeiket, változatos, játékban, mókában gazdag tevékenységek által. Ezen tevékenységek:

 • játék
 • játékos mozgásfejlesztés - torna
 • ének-zene, dalok - dalos játékok
 • nyelvi fejlesztés - versek, mondókák
 • rajzolás, festés, gyurmázás

Feladatunknak tekintjük a szülőkkel szorosan együttműködve - az ő felhatalmazásuk által - a rendszeresség és állandóság elvén keresztül az önállóságra szoktatást, az egészséges testi fejlődés elősegítését és a szocializációt, kizárólag az egyéni képességekhez mért differenciált személyiségfejlesztés biztosításával.

Tudjuk, hogy a mozgás a bölcsődei élet elengedhetetlen feltétele. A mozgás fejlesztése a szabad játék, a gyermek spontán természetes mozgásában valósul meg. A kellemes légkörben,-amikor csak lehet a szabadban- végzett mozgás szokássá, élménnyé válik, ami a főcélunk.

Biztosítani tudjuk óriási kertünkben a mindennapi szabad levegőn való mozgást, és ezt meg is tesszük télen-nyáron szinte minden időben.

Napi négyszeri, egészséges, változatos, vitaminban gazdag étrendet biztosítunk.

Élet a bölcsődében

Vidám, tevékeny napjaink az alábbiak szerint alakulnak:

Kis létszámú (maximum 12 fő) csoportjainkban 1-3 éves kicsik járnak. A mindennapos gondozás, nevelés, fejlesztés mellett - tapasztalataink szerint is - meghatározó a bölcsibe szoktatás időszaka. Ezért "Életünk" részeként a mindennapos tevékenységek mellett a beszoktatásról kialakult képünket is bemutatjuk.

 • 7:00 - 9:15 Gyülekezés, játék, szabadon folytatott tevékenység összevont csoportban
 • 8:30 - 9:15 Folyamatos reggelizés
 • 9:15 - 11:40 Szabad játéktevékenység, játékba iktatott foglalkozás
 • Séta, játék szabad levegőn

A kicsik ebben a korban hihetetlen aktivitással fedezik fel környezetüket, mondhatni a legfogékonyabb időszak a bölcsődés kor. Ezért fontosak a rövid 15-20 perces játékba iktatott foglalkozások, melyeket az évszakoknak megfelelően állítunk össze. Felfedezik a játékokat, örömmel figyelik a dalokat, mondókákat, utánozzák a mozgásos, dramatizált elemeket, forgatják a képeskönyveket. Ismerkednek a gyurmával, ujjfestékkel, papírral. Boldogan használják kis kezeiket, gyúrnak, tépnek, pacsálnak, ragasztanak, zsírkrétával rajzolgatnak, így észrevétlenül fejlődik finommotorikájuk, kézügyességük.

 • 11:30 - 11:45 Készülődés az ebédhez, mosdó használat
 • 11:45 - 12:15 Ebéd, tisztálkodás, fogmosás, készülődés pihenéshez
 • 12:15 - 14:30 Mesélés, délutáni alvás
 • 14:30 - 15:30 Ébresztő, mosdó használat, fésülködés, uzsonna
 • 15:30 - 17:00 Szabad játék. Folyamatos hazabocsájtás.

Néhány szó a beszoktatásról

Mivel legtöbbször a bölcsibe lépés az első olyan helyzet, amikor is a kicsi gyerek hosszabb időre anyukája nélkül marad, ezért különösen érzékenyen, nagy odafigyeléssel kell a beszoktatási időszakot kezelni.

A beszoktatás, a gyermektől való elválás nemcsak a kicsi gyereknek, hanem az anyukájának is egy lelkileg megterhelő folyamat, ezért fontosnak tartjuk az anyuka segítését, támogatását. A lehető legtöbbet beszélgetünk az anyukával, próbálunk minél hamarabb bizalom teli kapcsolatot kialakítani vele. Mindezt azért is tartjuk fontosnak, mert a szülő-gyerek kapcsolat mintázatára ez időszakban még jellemző egy nagymértékű egymásra hatás, kölcsönösség, és emiatt a gyerekek úgy reagálnak egy-egy helyzetre, ahogy az anyukájuk reagál rá. Igaz ez többek közt a bölcsibe lépésre is.

A gyerekek szempontjából inkább ráhangolódásnak, mint beszoktatásnak tekintjük ezt az időszakot. Fokozatosan ismerkedünk vele - kezdetben anyukája mellett, majd egy megfelelő bizalmi viszony, elfogadás kialakulása után már egyedül. Eközben a kicsi megismeri a környezetet, társait, lassan ráhangolódik a gondozójára, a környezetére. Mindig figyelembe vesszük a gyerekek egyéni ritmusát, az egyedi szülő-gyerek kapcsolatot ebben az időszakban, így lehetőleg zökkenőmentesen történik ezen fontos mérföldkő megugrása.

SPORT a bölcsiben

Tudjuk, hogy a mozgás a bölcsődei élet elengedhetetlen feltétele. A mozgás fejlesztése a szabad játék, a gyermek spontán természetes mozgásában valósul meg. A kellemes légkörben -amikor csak lehet a szabadban-, végzett mozgás szokássá, élménnyé válik, ami a fő célunk. Játékos mozgásfejlesztéssel, tornával járulunk ehhez hozzá, valamint az óriási kertünkben a szabad levegőn is végezzük a gyakorlatokat.

ÉTKEZÉS

A gyermekek részére napi négyszeri étkezést biztosítunk.

Nagy hangsúlyt fektetünk a kulturált étkezés megtanítására-megszokására. Minden alkalommal a napos (heti váltásban asztalonként 1 gyermek) terít. Igyekszünk igényes terítéket használni (textil terítőt, kerámia étkészlet, stb.).

Étkezések ideje:

 • Reggeli: érkezéstől 3/4 kilencig
 • Tízórai: 10-től 1/2 11-ig
 • Ebéd: 1/2 1-től 1-ig
 • Uzsonna: 1/2 4-től 4-ig

A reggelit és az uzsonnát frissen, helyben készítjük. Változatosan, egészséges ételeket igyekszünk kínálni. Rendszeresen szerepel az étlapon corn flakes, müzli, idénynek megfelelő zöldségféle mindig van a szendvics mellé. Italból is legalább kétféléből választhatnak a gyerekek, a teát mézzel készítjük. Tízóraira ízben, színben változatos, többféle zöldséget, gyümölcsöt adunk a gyerekeknek.

Ebédre kétfogásos menüt tálalunk, mindig van leves. Egészséges, zöldségekben gazdag, dietetikus által ellenőrzött gyermekeknek megfelelő étrendet állítottunk össze.

Szívesen és felkészülten fogadjuk a sajátos táplálkozási igényű - allergiás, lisztérzékeny, laktózérzékeny- gyermekeket is!

ANGOL

11:40 és 12:00 óra között mindennapos angolt tartunk, de ezen felül délután is lehetőség van angol órára.

Az órákat játékos keretek között tartjuk ugyan, de felkészítjük a gyerekeket az iskolai oktatásra is. Komoly felkészítést kaphatnak a gyerekek az idegen nyelv elsajátítására.